AIKIDO | De weg van Harmonie

Aikido

Aikido is een zelfverdediging systeem dat voornamelijk gebruik maakt van de kracht en dynamiek van een aanvaller en deze tegen hem gebruikt. Aikido benadrukt vooral het belang van het bereiken van een volledige mentale rust en controle over het eigen lichaam en het beheersen van aanvallen van een tegenstander.

Aikido is een krijgskunst uit Japan. Het woord Aikido bestaat uit 3 karakters Ai-Ki-Do. Ai betekent harmonie, eenheid, Ki betekent energie, levenskracht en Do betekent de weg, de manier van สามารถพบได้ที่นี่…  Het is een krijgskunst gebasseert op inschakelen i.p.v. uitschakelen van de aanvaller. Aikido wordt dan ook wel eens vertaald als “De weg van harmonie”.

 • Historie

  Aikido, een traditionele Japanse krijgskunst, werd in het begin van de 19e eeuw ontwikkeld door Morihei Ueshiba (1883-1969), nu bekend als O-Sensei (eerbiedwaardige leraar). Morihei Ueshiba O-Sensei, de Aikido Kaiso (oprichter), werd geboren in 1883 in Tanabe, een kustplaats in het zuiden van Japan. Vanaf zijn jeugd studeerde hij verschillende vechtsporten, waaronder uiteindelijk sumo, zwaardvechten, speertechniek, staftechniek en verschillende jiujutsu-stijlen, met name de Yagyu- en Daito-stijlen. Van jongs af aan lijkt Ueshiba ook een zeer gevoelig en spiritueel persoon te zijn geweest. Uiteindelijk door diverse invloeden zag Ueshiba zijn krijgskunst als een middel voor persoonlijke zuivering en spirituele training.

  “Er zijn geen wedstrijden in de Art of Peace. Een echte krijger is onoverwinnelijk omdat hij of zij met niets strijdt. ”- O-Sensei

  Ueshiba leefde in een tijd waarin Japan was betrokken bij enkele van de meest gewelddadige conflicten van de 20e eeuw, met als hoogtepunt de oorlog in de Stille Oceaan. Het was echter in deze tijd dat Ueshiba,  Aikido oprichtte, met het idee, om de mensen van de wereld in vrede samen te brengen. Op deze manier is Aikido echt Budo – een weg van de krijger – in plaats van gewoon een bujutsu (vecht techniek) of bugei (vechtkunst). Wanneer er training wordt gedaan niet alleen als een middel om anderen te overwinnen, maar als een middel om het zelf te verfijnen en te vervolmaken, kan dit Budo worden genoemd. Het beroemde motto van O-Sensei, ‘Masakatsu Agatsu’, bevat de essentie van de geest van Aikido: “Echte overwinning is overwinning over het zelf.”

  De gevorderde studenten van Ueshiba hebben verschillende benaderingen van het Aikido. Hierdoor vinden we vele verschillende Aikido stijlen, met een breed scala aan interpretaties en nadrukken. Dit verschil komt natuurlijk door dat ieder persoon anders de wereld ervaart maar ook omdat ze in verschillende tijden van Ueshiba’s leven bij hem hebben gestudeerd. Grofweg vinden we harde en zachtere Aikido vormen, meer gericht op technieken of meer gericht op intern werk. Al deze Aikido stijlen delen echter allemaal de vormen die zijn geformuleerd door Ueshiba.

 • Onze vorm

  Onze Aikido achtergrond komt uit de interactie met vele diverse Aikido meesters die direct bij Ueshiba hebben getraind en mijn wekelijkse lessen bij Aalt Aalten. Aalt Aalten behoort bij de groep van de eerste Aikido beoefenaars in Nederland. Naast Aikido als krijgskunst op de mat, geeft Aalt Aalten ook lessen voor Aikido in het dagelijkse leven. Hieruit is onze vorm ontstaan, een Aikido vorm van ontspanning en interne kracht voor op de mat en in het dagelijkse leven.

  De weerbaarheid van het Aikido zit voornamelijk in hoe we de lessen benutten in ons dagelijks leven. In plaats van vechten tegen de stress en of de ander verbinden we ons er mee en voegen toe. Dit maakt ons weerbaar op geestelijk en lichamelijk niveau.

  De oefeningen in het Aikido helpen ons om kalmte, harmonie en balans te vinden.

 • Hoe ziet een training er uit

  Iedere les is verschillend en zelfs het begin van de les is iedere keer anders. De opbouw van de les hangt af van de topics waarmee we bezig zijn en hoe de beoefenaars zijn op dat moment.

  Grofweg werken we in Aikido aan twee dingen, het doen van de Aikido technieken en het ontvangen van de Aikido technieken (klemmen en worpen). Tijdens de warming-up en of voorbereidende oefeningen werken we vaak aan souplesse van het lichaam en geest.

  We beoefenen strek en stretch oefeningen, val en rol oefeningen (om veilig naar de grond te kunnen gaan), houding opbouwende oefeningen en Aikido vormen zoals klem en worp technieken.

  De trainingen zijn ontspannen en informeel, niet in traditioneel judo pak enz. (gewoon in trainingsbroek en shirt). We trainen ook niet op matten maar op de gewone gymzaal vloer zodat we ons lichaam zacht maken.  Het gaat in de training niet om vechten maar om te ontwikkelen. De trainingen zijn leuk en uitdagend en er hangt een ontspannen sfeer.

 • Banden en Graden

  In dit Aikido systeem hebben we geen banden of gradering systemen zoals die bijvoorbeeld bij het Judo te vinden zijn.

  Zoals mijn leraar het zei toen ik de vraag stelde over gradering,

  “De graad is de kunde die je demonstreert, ieder moment van de dag”.

 • Leeftijd

  Volwassen Aikido is vanaf 16 jaar en er is geen maximale leeftijd. Als je nog geen 18 jaar bent dan heb je wel de toestemming van je ouders nodig om mee te kunnen trainen.

 • Leraar

  Arend Dubbelboer is de hoofd instructeur die het grootste deel van de lessen verzorgt. Als Arend niet kan dan neemt één van de andere instructeurs de lessen over.

  Een goede leraar is een arts die onwetendheid geneest en een kunstenaar die creativiteit inspireert …

  Arend Dubbelboer

  Arend Dubbelboer traint sinds 1980 krijgskunsten en heeft in zijn krijgskunst carrière  vele verschillende krijgskunsten en vechtsporten beoefend. In 1990 is Arend begonnen met Aikido bij Aalt Aalten die Arend op het pad zette van krijgskunst in het dagelijks leven. In 1996 richtte Arend het bedrijf Aiki Management op en begon krijgskunst lessen te geven aan particulieren en het bedrijfsleven. In 2004 kwam Arend in aanraking met het Systema en beoefend  Systema bij Mikhail Ryabko en Vladimir Vasiliev.  Arend is een gepassioneerd beoefenaar en leraar. 

 • Contributie Aikido

  De contributie voor het Aikido loopt via de Budo Vereniging Hoogeveen.
  De contributie loopt per kwartaal en is €65,-

  Voor meer informatie en kosten check hun website klik hier >>>
  De contributie op deze pagina is onder voorbehoud check Budo vereniging Hoogeveen website.

 • Hoe word ik lid

  Heel erg fijn dat je denkt om lid te worden.

  Voordat je lid wordt is het echter goed dat je een proefles mee doet. Deze proefles of lessen is om te kijken of de training, groep en leraar wel bij jouw past. Vindt je de les helemaal te gek kun je daarna aan de instructeur vragen of je lid kunt worden.

  Je krijgt dan een aanmeld formulier mee waarin we vragen om je contact informatie.

 • Afmelden

  Natuurlijk vinden we het jammer dat je gaat,

  Opzeggen lidmaatschap gaat via de budo vereniging en deze informatie komt van hun website.
  Klik hier of deze informatie nog up to date is >>>

  Informatie opzeggen lidmaatschap BVH,
  Opzeggen lidmaatschap kan alleen schriftelijk of per e-mail bij de ledenadministratie van de Budo vereniging Hoogeveen. Er kan uitsluitend per kwartaal opgezegd worden, waarbij u minimaal 2 weken voorafgaand aan het kwartaal dient op te zeggen. U ontvangt een bevestiging van de opzegging. Zonder deze bevestiging is het lidmaatschap niet beëindigd en loopt de contributie door. Briefjes voor het opzeggen zijn verkrijgbaar bij de trainers.

Training Locaties

 • Hoogeveen

Hoogeveen

Gebouw: Sporthal Het Activum
Adres: Sportveldenweg 2
Plaats: 7902 NX Hoogeveen
Ruimte: Hal 2

Week Rooster

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag
20.00
Aikido
Hoogeveen
20.00
21.30
Zaal training
21.00

Dinsdag

 • Aikido
  20.00 - 21.30
Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag
20.00
Aikido
Hoogeveen
20.00
21.30
Zaal training
21.00

Dinsdag

 • Aikido
  20.00 - 21.30
No events available!
Alle tijden en plaatsen zijn onder voorbehoud en er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Echte Budo is geen ontkenning
dat er een tegenstander is,
Het is eerder een totale
afwezigheid van de
geest van weerstand.

Mooie Aikido Demo

Mee doen

Geweldig dat je interesse hebt om een proefles mee te doen. Er zijn geen kosten aan verbonden om een proefles mee te doen. Er zijn echter wel enkele voorwaarden om een proefles mee te kunnen doen. Je moet lichamelijk en geestelijk gezond zijn of toestemming van een dokter hebben om te mogen trainen als je een bepaalde ziekte of blessure hebt.

Om een proefles mee te kunnen doen vraag een proefles aan (dat kan hieronder). We nodigen jou uit zodra het mogelijk is om mee te doen en dan merk je al snel of je de training leuk vindt. We horen graag van je en zien je hopelijk snel op de training.

Meld je aan voor een proefles

DO IT NOW

Sometimes

'Later'

Becomes

'Never'