AIKIDO | De weg van Harmonie
Aikido is een zelfverdediging systeem dat voornamelijk gebruik maakt van de kracht en dynamiek van een aanvaller en deze tegen hem gebruikt. Aikido benadrukt vooral het belang van het bereiken van een volledige mentale rust en controle over het eigen lichaam en het beheersen van aanvallen van een tegenstander.
Aikido is een krijgskunst uit Japan. Het woord Aikido bestaat uit 3 karakters Ai-Ki-Do. Ai betekent harmonie, eenheid, Ki betekent energie, levenskracht en Do betekent de weg, Vrij vertaald, De manier van eenheid met energie. Het is een krijgskunst gebasseerd op inschakelen i.p.v. uitschakelen van de aanvaller. Aikido wordt dan ook wel eens vertaald als “De weg van harmonie”.
Dit is onze Aikido pagina voor de lessen van volwassenen. Klik hier om naar de Aikido pagina te gaan voor Jeugd lessen
Aikido, een traditionele Japanse krijgskunst, werd in het begin van de 19e eeuw ontwikkeld door Morihei Ueshiba (1883-1969), nu bekend als O-Sensei (eerbiedwaardige leraar). Morihei Ueshiba O-Sensei, de Aikido Kaiso (oprichter), werd geboren in 1883 in Tanabe, een kustplaats in het zuiden van Japan. Vanaf zijn jeugd studeerde hij verschillende vechtsporten, waaronder uiteindelijk sumo, zwaardvechten, speertechniek, staftechniek en verschillende jiujutsu-stijlen, met name de Yagyu- en Daito-stijlen. Van jongs af aan lijkt Ueshiba ook een zeer gevoelig en spiritueel persoon te zijn geweest. Door diverse invloeden zag Ueshiba uiteindelijk zijn krijgskunst als een middel voor persoonlijke zuivering en spirituele training.
“Er zijn geen wedstrijden in de Art of Peace. Een echte krijger is onoverwinnelijk omdat hij of zij met niets strijdt. ”- O-Sensei
Ueshiba leefde in een tijd waarin Japan betrokken was bij enkele van de meest gewelddadige conflicten van de 20e eeuw, met als hoogtepunt de oorlog in de Stille Oceaan. Het was echter in deze tijd dat Ueshiba, Aikido oprichtte, met het idee, om de mensen van de wereld in vrede samen te brengen. Op deze manier is Aikido echt Budo – een weg van de krijger – in plaats van gewoon een bujutsu (vecht techniek) of bugei (vechtkunst). Wanneer er niet alleen getraind wordt als middel om anderen te overwinnen, maar als middel om het zelf te verfijnen en te vervolmaken, kan dit Budo worden genoemd. Het beroemde motto van O-Sensei, ‘Masakatsu Agatsu’, bevat de essentie van de geest van Aikido: “Echte overwinning is overwinning over het zelf.”
De gevorderde studenten van Ueshiba hebben verschillende benaderingen van het Aikido. Hierdoor vinden we vele verschillende Aikido stijlen, met een breed scala aan interpretaties en nadrukken. Dit verschil komt natuurlijk doordat ieder persoon de wereld anders ervaart maar ook omdat ze in verschillende tijden van Ueshiba’s leven bij hem hebben gestudeerd. Grofweg vinden we harde en zachtere Aikido vormen, meer gericht op technieken of meer gericht op intern werk. Al deze Aikido stijlen delen echter allemaal de vormen die zijn geformuleerd door Ueshiba.
Onze Aikido achtergrond komt uit de interactie met vele diverse Aikido meesters die direct bij Ueshiba hebben getraind en mijn wekelijkse lessen bij Aalt Aalten. Aalt Aalten behoort bij de groep van de eerste Aikido beoefenaars in Nederland. Naast Aikido als krijgskunst op de mat, geeft Aalt Aalten ook lessen voor Aikido in het dagelijkse leven. Hieruit is onze vorm ontstaan, een Aikido vorm van ontspanning en interne kracht voor op de mat en in het dagelijkse leven.
De weerbaarheid van het Aikido zit er voornamelijk in hoe we de lessen benutten in ons dagelijks leven. In plaats van vechten tegen de stress en of de ander verbinden we ons er mee en voegen toe. Dit maakt ons weerbaar op geestelijk en lichamelijk niveau.
De oefeningen in het Aikido helpen ons om kalmte, harmonie en balans te vinden.
Iedere les is verschillend en zelfs het begin van de les is iedere keer anders. De opbouw van de les hangt af van de topics waarmee we bezig zijn en hoe de beoefenaars zijn op dat moment.
Grofweg werken we in Aikido aan twee dingen, het doen van de Aikido technieken en het ontvangen van de Aikido technieken (klemmen en worpen). Tijdens de warming-up en of voorbereidende oefeningen werken we vaak aan souplesse van het lichaam en geest.
We beoefenen strek en stretch oefeningen, val en rol oefeningen (om veilig naar de grond te kunnen gaan), houding opbouwende oefeningen en Aikido vormen zoals klem en worp technieken.
De trainingen zijn ontspannen en informeel, niet in traditioneel judo pak enz. (gewoon in trainingsbroek en shirt). We trainen ook niet op matten maar op de gewone gymzaal vloer zodat we ons lichaam zacht maken. Het gaat in de training niet om vechten maar om te ontwikkelen. De trainingen zijn leuk en uitdagend en er hangt een ontspannen sfeer.
Iedereen kan qua fitheidsniveau meedoen met de Adem & Gezondheid lessen, zowel op locatie als online. Soms hoor je mensen zeggen, ik doe later mee als mijn conditie wat beter is geworden. Dit kan natuurlijk een reden zijn omdat je nog een ernstige blessure of ziekte hebt. Is het alleen omdat je bang bent dat je niet mee kunt komen in de training qua uithoudingsvermogen en of kunde, dan kan je het beste gewoon meedoen.
Iedereen kan op zijn eigen niveau trainen. Het is geen competitie met anderen maar het gaat om jouw gezondheid, fitheid en ontwikkeling.
Bij een ernstige blessure of ziekte check dan eerst bij een dokter of je mag trainen. Mag je van je dokter trainen meld dit dan nog steeds aan de instructeur zodat hij hier rekening mee kan houden.
Volwassen Aikido is vanaf 16 jaar en er is geen maximale leeftijd. Als je nog geen 18 jaar bent dan heb je wel de toestemming van je ouders nodig om mee te kunnen trainen.
In dit Aikido systeem hebben we geen banden of gradering systemen zoals die bijvoorbeeld bij het Judo te vinden zijn.
Zoals mijn leraar het zei toen ik de vraag stelde over gradering,
“De graad is de kunde die je demonstreert, ieder moment van de dag”.
Geweldig dat je interesse hebt om een proefles mee te doen. Er zijn geen kosten aan verbonden om een proefles mee te doen. Er zijn echter wel enkele voorwaarden om een proefles mee te kunnen doen. Je moet lichamelijk en geestelijk gezond zijn of toestemming van een dokter hebben om te mogen trainen als je een bepaalde ziekte of blessure hebt.
Om een proefles mee te kunnen doen vraag je een proefles aan via email. Geef in de email aan in welke plaats je wilt trainen en aan welke les (Systema, Aikido, enz.) je wilt deelnemen. We nodigen jou uit zodra het mogelijk is om mee te doen en dan merk je al snel of je de training leuk vindt. We horen graag van je en zien je hopelijk snel op de training.
De contributie voor het Aikido loopt via de Budo Vereniging Hoogeveen.
Voor meer informatie en kosten check hun website klik hier >>>
Heel erg fijn dat je denkt om lid te worden.
Voordat je lid wordt is het echter goed dat je een proefles mee doet. Deze proefles of lessen is/zijn om te kijken of de training, groep en leraar wel bij jouw past. Vind je de les helemaal te gek dan kun je daarna aan de instructeur vragen of je lid kunt worden.
De aanmelding loopt via de Budo vereniging en dit kan tegenwoordig online. Vraag de instructeur waar je de aanmeld pagina kunt vinden.
Arend Dubbelboer is de hoofd instructeur die het grootste deel van de lessen verzorgt. Als Arend niet kan dan neemt één van de andere instructeurs de lessen over.
Een goede leraar is een arts die onwetendheid geneest en een kunstenaar die creativiteit inspireert …
Arend Dubbelboer
Arend Dubbelboer traint sinds 1980 krijgskunsten en heeft in zijn krijgskunst carrière vele verschillende krijgskunsten en vechtsporten beoefend. In 1990 is Arend begonnen met Aikido bij Aalt Aalten die Arend op het pad zette van krijgskunst in het dagelijks leven. In 1996 richtte Arend het bedrijf Aiki Management op en begon krijgskunst lessen te geven aan particulieren en het bedrijfsleven. In 2004 kwam Arend in aanraking met het Systema en beoefent Systema bij Mikhail Ryabko en Vladimir Vasiliev.
Arend is een gepassioneerd beoefenaar en leraar.