Volledige Ademen - Adem Cursus
Volledig Ademen – Under Construction
We worden geboren met het vermogen om diep en volledig te ademen, maar naarmate we door het leven gaan, kunnen stress, spanning en omstandigheden onze adem beperken. Inefficiënte ademhaling kan leiden tot vermoeidheid, angst, spierspanning en op langer termijn worden dit grotere gezondheidsproblemen.
Volledig Ademen is teruggaan naar de manier waarop de natuur ons heeft ontworpen om te ademen. Dit is een zuiveren dat ons lichaam en geest vitaal maakt. In deze cursus zullen we manieren onderzoeken om onze natuurlijke, gecoördineerde manier van ademen te herstellen.
Ademen is zo gewoon, we doen het de hele dag. We denken er niet eens aan, het gebeurt vanzelf. Wat kan er mis zijn aan het ademen, je ademt in en je ademt uit – dat is het, toch?
Dit is net zoiets als je zegt het maakt niet uit hoe ik beweeg als ik maar vooruitkom. Of ik nu 100 km moet reizen kruipend op de knieën of het kan doen zittend in een auto. Dit maakt nog al een verschil en zo maakt het ook nogal een verschil hoe we in- en uitademen. Het proces van in- en uitademen zijn van vitaal belang voor het leveren van zuurstof aan het lichaam en het verwijderen van koolstofdioxide uit het lichaam. Hoe we ademen bepaald hoe optimaal het lichaam en geest kan functioneren en presteren. Wat we echter in de praktijk zien is dat bij ongeveer 80% van de mensen er patronen en gewoontes zijn ingeslopen waardoor ze disfunctioneel ademen.

De kwaliteit van onze adem, bepaalt de kwaliteit van ons leven.
We ademen doordat de lucht de longen in en uit beweegt, als een reactie op drukverschil. Dit drukverschil gebeurt doordat spieren de borstholte vergroten en verkleinen. Als deze ademspieren door spanning, verzwakking, houding en of gewoontes de adembeweging beperking merken we dit in ons ademrendement.
Wat we veel zien in disfunctionele adempatronen is dat de adembeweging beperkt is en voornamelijk te zien is in bepaalde lichaamsdelen. Een bekent voorbeeld van een disfunctioneel adempatroon is een adembeweging die plaats vindt voornamelijk in de top van de borstkast (borstademhaling). Hier zien we dat de onderste ribben en het onderlichaam niet meedoen in de adembeweging. Een wat minder bekent voorbeeld van een disfunctioneel adempatroon is een adembeweging die voornamelijk plaats vindt in de buik (buikademhaling). Hier zien we dat alleen de voorzijde van het onder lichaam meedoet en de ribben en borstkast niet meedoen in de adembeweging.
Het ademen is een samenwerking en coördinatie van diverse spieren. De adembeweging zorgt ervoor dat we moeiteloos en efficiënt lucht kunnen wisselen om aan de vraag van het lichaam te voldoen. Tegelijk zorgt de adembeweging ook voor een goede doorstroming in alle lichaamsdelen. Stijfheid in schouders, nek, borst, rug, enz. komt onder andere doordat de adembeweging deze lichaamsdelen niet van binnenuit beweegt, masseert. Een volledige adembeweging geeft ontspanning, mobiliteit en stabiliteit aan het hele lichaam.
Kan iedereen meedoen?
Ongeacht je ervaring in adem oefeningen kan iedereen aan deze adem cursus meedoen. Als je de voorgaande adem cursus Intern Ademen (Adem mechaniek) hebt meegedaan is deze cursus een geweldige verdieping. Toch staat deze cursus op zich zelf. Grofweg bestaat ademen uit twee delen, de lucht die we in en uit de longen ademen (Adem Mechaniek) en de lucht die in het lichaam vervoert en afgegeven wordt aan de spieren en cellen (Adem Chemie). Ze zijn beide een zijde van dezelfde munt, de een kan niet zonder de ander. Bij zowel Adem Chemie als bij Adem Mechaniek begin je te leren over de ander zijde.
Gezondheid,
Ademen is leven en de kwaliteit van onze adem bepaalt de kwaliteit van ons leven. Adem oefeningen kunnen je leven verreiken of je nu in top conditie bent, snel buitenadem, lichamelijke beperkingen hebt, concentratie problemen, stress, burn-out, long covid klachten en of zelfs als een deel van de longblaasjes niet meer werken (er is altijd een kans op verbetering). Dus in wat voor conditie je ook bent, iedereen kan op zijn en haar niveau de adem oefeningen / cursus meedoen*
*Raadpleeg een dokter voor je begint met de oefeningen / cursus als je niet zeker bent of dit goed is voor je huidige conditie.