Adem ontspanning
Diepere Ontspanning
Met ons adem ritme kunnen we het lichaam ontspannen. We activeren de nervus vagus zenuw door te ademen vanuit de bekkenbodem en dit activeert de rust en herstel respons. Als we tussen de 5-6 keer per minuut ademen ontstaat er een hartritme die mooi samenvalt met het ademritme. Dit wordt ook wel hartcoherentie genoemd, ‘coherent’ betekent ‘samenhangend’. Dit brengt ons ook in een rust en herstel respons, het ontspant lichaam en geest. Door alles te ontspannen ontstaat er niet altijd automatisch een balans in het lichaam.
Tijdens dit seminar leer je hoe jij met jouw adem, heel specifiek meer ontspanning uitnodigt in hoofd en nek of in de schouders, in je borstkast, buik of bekkenbodem. Hoe je ontspanning kunt brengen in beweging en kunt bewegen in adem en ontspanning. Dit is niet door er alleen aan te denken maar door de specifieke manier van ademen. Het is niet echt bijzonder (specifiek), echter de meeste mensen ademen hetzelfde bij de ontspanning van de schouders of bij de ontspanning van de heupen. De adem ontspanning van de heupen verschilt van die van de schouders, dit is een groot verschil.

As long as we share the same sky and breathe the same air, we’re still together
– Donna Lynn Hope
Spanning en ontspanning, geestelijk en of lichamelijk, is niet alleen voor jezelf. We delen deze met de mensen om ons heen, onze omgeving. Komt iemand een ruimte binnen die heel kwaad is dan beïnvloed dit het ritme en spanning van iedereen in die ruimte en dit geldt ook wanneer iets heel schattigs de ruimte binnenkomt, bv een puppy. Hoe dichter bij de bron van de spanning en of ontspanning, hoe sterker het effect. De één krijgt hoofdpijn bij te veel spanning, de ander krijgt last van zijn rug en weer een ander kan nauwelijks ademen, enz. Waar jouw spanning ook opstapelt daar wil je meer ontspanning geven. Zo creëren we balans in ons zelf en tegelijk zijn we een invloed van ontspanning voor jouw omgeving.
Steun en ruimte geven
Een ander woord voor spanning is ook steun. We geven steun als we ons afzetten om te bewegen. Deze steun is waar de ander verzet tegen kan geven. Zodra jouw steun tegen je gebruikt wordt is het geen steun meer maar een last. De kunst is om te weten wanneer je steun geeft en van waaruit je steun geeft en wanneer je steun wegneemt. Dit is bewegen, leven in de adem ontspanning.
Tijdens deze les werken we met bewegingen, spannen en ontspannen maar de nadruk ligt op de adem ontspanning. Deze adem ontspanning gaat veel verder dan alleen krijgskunst, het gaat over jouw gezondheid, beter in je vel zitten, omgang met anderen en je omgeving, het gaat over het leven.
Adem ontspanning [Zondag 26 maart]
- Spannen en ontspannen (5 delen)
- 3 bewegingen (simplistische kijk of vrijheid van bewegen)
- Adem tonen (specifieke adem ontspanning)
- Adem stok (zelf massage en oefening)
- Armen en benen (adem ontspanning in de ledematen)
- Bewegen in ontspanning (natuurlijk bewegen)
- Ontspanning delen (communiceren)
- Stress impulsen en adem ontspanning
- Druk en adem ontspanning
- Ontspanning delen in beweging (actie)
- Steun geven en ruimte geven
- Cultiveren van levende ontspanning (helende ontspanning)
Boven online video-les en onder een les van een avond training
Spreek je volledige potentieel aan
We kunnen ademen met een minimaal of een maximaal rendement en dit merken we in onze energie, ons uithoudingsvermogen, onze veerkracht geestelijk en lichamelijk, onze focus, rust en prestaties, sportief, zakelijk en privé.
Dit is een unieke seminar die je niet wilt missen, een seminar die je dagelijks leven echt rijker kan maken.
MIS DEZE SEMINAR NIET!
Kan iedereen meedoen?
Ongeacht je ervaringen kan iedereen meedoen aan het seminar. Heb je ervaring met Adem en of Systema, dan zullen deze les(sen) je training en kunde een enorme boost geven. Tijdens de krijgskunst training gaan we niet vechten, maar gebruiken krijgskunst om onze kunde, begrip en ervaring te versterken en te verdiepen.
Ongeacht je huidige conditie, en als je van de dokter mag trainen, kan iedereen op zijn of haar huidige niveau meedoen. Vrijheid van bewegen is niet dat alles perfect is maar dat je vrij bent ongeacht je beperkingen.
De lessen van deze seminar bestaan uit lichaams- zelfverdedigings en massage-oefeningen, solo en met partner(s).