...

BreatheRelaxMove.nl


nl   en  de   fr


New Years Day Gbc282a95a 19

Voornemens

Ieder nieuw jaar beginnen veel mensen met voornemens. Voornemens om iets te veranderen in wat we doen, kunnen, hoe we ons zelf zien en waar we nu staan in ons leven. Als we er rationeel over nadenken is het begin van het nieuwe jaar hetzelfde als iedere andere dag. Toch kiezen de meeste mensen dit als het begin voor verandering, een mijlpaal. Voorbeelden van een mijlpaal is het bereiken van een bepaalde leeftijd, een hoogtepunt in je leven (bv geboorte kind) of een diepte punt in je leven (bv een burn-out), enz. Natuurlijk kan dit ieder moment zijn, een moment die je waarde heb gegeven of gewoon een willekeurige dag. Toch is nieuwjaarsdag voor miljoenen mensen wereldwijd een mijlpaal om te beginnen met voornemens om iets te veranderen.

Helaas houden minder dan 8% van de miljoenen mensen, die ieder jaar beginnen met voornemens, zich aan hun voornemens. Wat het voornemen ook is, we zien dat velen in februari al hun momentum en energie hebben verloren. Als het voornemen geen energie meer heeft, dan is het trekken aan een dood paard. De vraag die dan ook op komt is, als zovelen het niet halen, heeft het nog nut om te beginnen met voornemens? Zelf heb je misschien ook ervaringen van voorgaande voornemens waar je jezelf niet aan hebt kunnen houden. Het korte antwoord op deze vraag is JA

(Langer antwoord) Onder elk voornemen om iets te veranderen in ons leven ligt iets wat we niet hebben, een psychologische behoefte. Behalve het begrijpen van onze diepste behoefte en verlangens, kan het voornemen ons ook confronteren met de innerlijke weerstand die ons weerhoudt om het voornemen te realiseren. Een voornemen kan ons buitengewone inzichten in onszelf bieden. Het is dus absoluut de moeite waard om te beginnen met een voornemen en zo jezelf beter te leren kennen, te ontwikkelen.

Kosten
We zijn geprogrammeerd om lichamelijk energie te besparen (voor zware tijden) en verandering kost energie en moeite. Oude gewoontes hebben diepe wortels en deze zijn verweven in andere gewoontes en lichamelijke systemen. Dus om een voornemen echt de kans te geven om te slagen, moeten we bereid zijn om het oude los te laten, er tijd en energie in te steken voor een langere tijd, ondanks hoe zwaar en ongemakkelijk het gaat worden! Heb je dit er niet voor over, dan is het voornemen dat je hebt waarschijnlijk een vluchtige gedachte, iets wat je wel leuk lijkt maar wat weinig waarde voor je heeft. Als mijn voornemen zoveel waarde heeft dat we dit er allemaal voor over hebben is er echt een motivatie om te veranderen. Kijk naar je voornemen, en stel jezelf de vraag, heb je het er voor over wat dit voornemen jouw gaat kosten?

Momentum
Nu we gemotiveerd zijn en bereid zijn om de kosten te betalen beginnen we te investeren in het voornemen. Velen wachten op de motivatie om iets te doen maar wat we nodig zijn is het momentum. In natuurkunde verwijst het momentum naar de hoeveelheid van beweging. Om momentum te hebben, moet je bewegen, actie ondernemen. Motivatie geeft energie om de beweging (momentum) te beginnen en het momentum geeft motivatie om door te gaan. Afhankelijk van je voornemen onderneem je acties die nodig zijn. Je maakt een planning die er voor zorgt dat je deze beweging en acties in gang houdt. Zo ontwikkelen we een routine die langzaam meer wortels in de aarde krijgt. Plan niet alleen dat je bijvoorbeeld een uur gaat trainen maar ook wat je gaat trainen. Plan een week vooruit of in ieder geval een paar dagen vooruit wat je gaat doen. Pas je acties aan zodat het proces kan groeien en ontwikkelen. Spreek met jezelf normen af wanneer de planning kan worden gebroken, bijvoorbeeld als je doodziek bent of een familie lid in nood is. Let op dat je in deze tijden niet het momentum verliest. Kijk iedere week weer naar de planning zodat je gericht blijft op je voornemen en het momentum in gang houdt.

Mountain Man

Voorstellingsvermogen
Ons voorstellingsvermogen heeft grote invloed op ons voornemen. Het voorstellingsvermogen laat ons zien wat we willen bereiken met het voornemen. Is bijvoorbeeld je voornemen om een marathon te lopen en je stelt jezelf voor hoe je voor een juichend en applaudisserend publiek de finishlijn over rent. Dan ervaar je een ‘mentale verwezenlijking’ van je voornemen. Deze virtuele simulatie van vervulling geeft aan dat we het geloven en kunnen, en dit alles geeft ons motivatie. Waar we vaak niet bij stil staan, is dat ons voorstellingsvermogen een dubbel snijdend zwaard is. De andere kant is dat je in gedachten je beloningen al hebt ontvangen. Nadat je in jouw voorstelling de voldoening al hebt geproefd en mentaal je gewenste toekomst bereikt hebt, kunnen je de motivatie ook verliezen. Of je nu net begint met je voornemen of het al een langere tijd doet, je voorstellingsvermogen kan ons kracht geven of er compleet het momentum uit halen.
Stoppen met je voorstellingsvermogen is niet echt mogelijk. We gebruiken het bij vele dagelijkse activiteiten onder andere bij het oversteken van een kruising. We stellen ons voor wat het verkeer gaat doen, van waar we nu staan en beslissen dan bijvoorbeeld om over te steken of te wachten. In dit voorbeeld zien we hoe je voorstelling samenkomt met je huidige realiteit. Door het zelfde te doen met voornemens, kun je het resultaat voorstellen van je voornemen en dan zien waar je nu staat. Doordat we de voorstelling samen zien in contrast met de huidige situatie blijft er een energie stromen zolang het voornemen nog niet vervult is.

Standvastig
Iets dat we veel zien bij voornemens is dat mensen vast lopen op obstakels en hierdoor stuk lopen. Vaak praten mensen ook over het overwinnen van obstakels en dan zijn sommige bergen te groot en te machtig om te overwinnen. Ook al kun je een obstakel overwinnen dan kom je bij een volgende obstakel en de volgende. De aandacht is gericht op het overwinnen of oplossen van een probleem in plaats van je aandacht te richten op je voornemen. Tijdens een slipcursus werd je gevraagd een scherpe bocht te maken op een gladde weg (olie) en zo een andere weg in te rijden tussen twee banden door. De eerste keer word je gevraagd om je te richten om niet tegen de banden, het obstakel aan te knallen. Wat gebeurt er? Natuurlijk, je knalt tegen de banden aan. De volgende ronde vragen ze je te richten op waar je naar toe wilt gaan, waar je wilt uitkomen. Heel natuurlijk rijd je vrij moeiteloos tussen de banden door de andere weg in. Vastlopen op obstakels is dat je aandacht zich gericht heeft op het obstakel. Bijvoorbeeld een obstakel zoals geen zin of vermoeidheid hoeven we niet te overwinnen of op te lossen. Je onderneemt gewoon de acties die nodig zijn voor je voornemens en volgt je planning. Dit is de prijs die we betalen, sommigen delen van de reis kunnen door modder zijn, tegen de wind in of met slecht weer. Blijf standvastig met je aandacht gericht op het nu en je voornemen.

De weg van de krijger
We hebben allemaal een beeld dat we geen fouten mogen maken, niet mogen falen of mis stappen mogen maken. Dit is allemaal goed en zelfs nodig! Als we vallen, dan staan we weer op, hoe vaak het ook gebeurt. Zitten we vast dan richten we ons op de mogelijkheden en als we verdwalen dan richten we onze kompas weer op het voornemen. Lopen we in het donker, en zien het pad niet meer, dan blijven we standvastig gericht op ons voornemen. Je komt je ergste vijand tegen en je grootste vriend – Jezelf. De weg van de krijger gaat niet over vechten maar over het kennen van je zwaktes en krachten. Het gaat niet om winnen maar het gaat over het Leven. De ongemakken van de voornemens, wat het allemaal kost, zijn het waard. Of je nu je voornemen vervult of niet, de echte prijs is de lessen die we leren, de ontwikkeling die we doorgaan, de ervaring, kracht, vrijheid, enz.

  • Auteur

Person Arend Scheefb.png

Arend Dubbelboer

Arend Dubbelboer traint sinds 1980 krijgskunsten en heeft in zijn krijgskunst carrière vele verschillende krijgskunsten en vechtsporten beoefend. In 1990 is Arend begonnen met Aikido bij Aalt Aalten die Arend op het pad zette van krijgskunst in het dagelijks leven. In 1996 richtte Arend het bedrijf Aiki Management op en begon krijgskunst lessen te geven aan particulieren en het bedrijfsleven. In 2004 kwam Arend in aanraking met het Systema en beoefent Systema bij Mikhail Ryabko en Vladimir Vasiliev. Meer lezen…


Reviews

Geen reacties om te tonen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.