...

BreatheRelaxMove.nl


nl   en  de   fr


Natuurlijk Ademen

Dit is mijn eerste artikel waar ik een adem techniek beschrijf. Deze adem techniek is erg eenvoudig en tegelijk ook erg krachtig. Deze adem methode is een basis om goed te ademen in ons dagelijks leven (tijdens rust). Ook ervaar je dat ademen meer is dan alleen fysiek lucht in en uit te ademen. De adem is een prachtig gebalanceerd systeem van de ademspieren tot en met de zuurstofcellen dat spieren en organen bereikt. De natuurlijke adem wordt ook wel de basisadem genoemd en we kunnen deze natuurlijke adem nog heel duidelijk zien bij jonge kinderen. Een moeiteloze, lichte en toch volle adem. Deze adem geeft ons vele voordelen, onder andere kalmte, rust, ontspanning en energie. Deze adem brengt ons weer terug naar hoe we ons (altijd) zouden moeten voelen; Lekker, Licht en Blij!

De basis techniek van de natuurlijke adem is heel simpel.

Adem in en uit door de neus
Adem licht en zonder geluid (als dit mogelijk is)
Laat de inademing vanzelf komen
Adem kalm en ontspannen uit
Adem iets langer uit, dan de inademing
Laat na de uitademing een natuurlijke pauze ontstaan
Wanneer de inademing zich aandient laat deze dan vanzelf komen (3)

Dandilon Blow

Iets uitgebreider uitgelegd hoe en waarom zo te ademen.

Ademen door de neus brengt vele voordelen. Buiten dat de lucht die we inademen gefilterd, verwarmt en bevochtigd wordt, zorgt de inademing door de neus er voor dat we dieper ademen dan wanneer we door de mond inademen. Je kunt een test voor jezelf doen. Leg één hand op de buik en de andere hand op je borst. Adem dan een keer in door je mond en zie welke hand het meeste beweegt en adem dan een keer in door de neus en check welke hand het meeste beweegt. De adem door de neus vertraagt ook onze ademstroom en zorgt ervoor dat we niet te veel inademen.

Adem licht, zonder geluid. Leg dan nog eens één hand op de buik en de andere hand op je borst. Adem nu in door de neus maar haal echt de lucht, zuig het in. Dan zal je zien dat het lichaam weer de neiging heeft om de borst en, afhankelijk van spanningen, de buik te laten bewegen . Dit is een inademing waar we meer volume nademen dan we nodig hebben. Het lichaam kan 2 tot 3x meer volume inademen dan het in rust nodig heeft. Je adem begint dan geluid te maken en voelt niet meer als een lichte adem.

De inademing ontstaat niet omdat wij lucht naar binnen zuigen! De inademing ontstaat omdat de ademspieren de borstholte vergroten. De druk in de longen wordt dan lager dan de druk om je heen (in je omgeving, buiten je lichaam) en daarom stroomt de lucht uit de omgeving naar de longen. De inademing komt dan vanzelf door het activeren van de ademspieren en dit doet het lichaam automatisch. We activeren niet de lage adem (bedoel je diepe ademhaling of buikademhaling?)door de adem te forceren maar door het te laten gebeuren. Door de lucht vanzelf te laten komen (niet halen) kan er een natuurlijke moeiteloze lage adem ontstaan.

De uitademing komt daarna vanzelf door de ademspieren te ontspannen. Als we de spieren in één keer loslaten is onze adem heel snel en kort (maakt vaak geluid). Het lichaam krijgt dan weinig tijd voor de gasuitwisseling in de longen ( het bloed neemt O2 (zuurstof) op en geeftCO2 (koolzuur) af). Tijdens de uitademing gaat de meeste O2 naar het bloed. Laat de ademspieren daarom langzaam los. Daarmee ademen we iets langzamer uit dan dat we inademen. Belangrijk is dat de uitademing moeiteloos en licht is.

De uitademing laten we door lopen naar een adempauze. Dit is niet de adem geforceerd vast houden maar een natuurlijke pauze na de uitademing. Als de uitademing eindigt loopt deze door naar een moment van geen adem, dit is de natuurlijke adempauze. Deze pauze (stilte) houd je zolang het goed voelt en wanneer het zich aandient dan laat je de inademing gebeuren,. De adempauze zorgt voor een mooie balans in het bloed tussen O2 en CO2. Hierdoor ontstaat er een goede uitwisseling van O2 met onder andere je spieren, cellen en organen.

Air Bubbles 1300x731 1

Enkele kanttekeningen over het natuurlijk ademen. Het volume van de in- en de uit- ademing is altijd gelijk, ondanks dat je langzamer uitademt dan dat je inademt. Ondanks dat de inademing een actief proces is laten we de inademing gebeuren. De uitademing is een passief proces, echter we laten hier langzaam los om de adem te vertragen. Bij zowel de in- als uitademing forceren we niet, de adem is licht en moeiteloos. De adempauze ontstaat, de uitademing eindigt niet omdat je die stopt(?). De adempauze is een natuurlijke verlenging van de uitademing en ontstaat moeiteloos en vloeit soepel over naar de inademing. Zo ontstaat er een continue, moeiteloze flow van adem.

Check jezelf, hoe jij jezelf voelt voor, tijdens en na de ademoefening. Dit verteld je hoe je de adem- oefening doet. Afhankelijk van wat jij nu nodig hebt vindt je lichaam zijn eigen patroon. Hoelang je inademt, uitademt of een adempauze houdt is niet een vaststaand gegeven maar hangt af van jou gevoel. Als de ademoefening in balans is zijn er vele voordelen. Er ontstaat een gevoel van rust, kalmte, ontspanning, ruimte, energie, enz.

Voelt het niet goed dan wordt je kortademig en/of je krijg het benauwd, hoofdpijn of spanning in de borst of keel, enz. Dit komt meestal omdat we te veel ademen. Ondanks dat je een mooie langzame adem hebt kan een te grote ademvolume de adem uit balansbrengen. Check jezelf en vind jouw optimale natuurlijk adem.

Ben jij niet zo goed in het laten gebeuren, of je adempatroon en -beweging zijn verstrooid dan kun je eerst oefenen als een machine. Je ademt in door de neus in 2 tellen. Je ademt uit door de neus in 4 tellen en je houdt daarna een pauze van 2 tellen. Dan begin je weer met 2 tellen inademen, enzovoort. Adem licht, moeiteloos en ontspannen. Laat de inademing gebeuren en adem niet te veel in. Laat de uitademing langzaam los en adem niet te veel uit. Laat de adempauze gebeuren, houd niet vast. Voelt de adem na een aantal keren benauwd of geeft het spanning, verander dan het ademvolume, snelheid en of de ademtijd (tellen) totdat de adem heel fijn en comfortabel voelt.

Met regelmatig oefenen wordt deze adem een gewoonte, een adem voor je dagelijks leven. Hoe lang het duurt voordat deze adem een gewoonte is geworden is verschillend voor ieder persoon. Dit hangt onder andere af van hoe vaak je oefent, de kwaliteit van de oefening en waar je als persoon staat in je leven. Door dagelijks te oefenen zal je in ieder geval al snel de voordelen ervaren. En door de natuurlijke adem dagelijks te doen zal de natuurlijke adem, meer en meer een deel worden van jouw Adem.

Heb je vragen of een wil je iets delen voel je vrij om reacties achter te laten en dit artikel te delen met iedereen die ervan zou kunnen genieten!

Groetjes,

Arend


  • Auteur:

Person Arend Scheefb 1.png

Arend Dubbelboer

Arend Dubbelboer traint sinds 1980 krijgskunsten en heeft in zijn krijgskunst carrière vele verschillende krijgskunsten en vechtsporten beoefend. In 1990 is Arend begonnen met Aikido bij Aalt Aalten die Arend op het pad zette van krijgskunst in het dagelijks leven. In 1996 richtte Arend het bedrijf Aiki Management op en begon krijgskunst lessen te geven aan particulieren en het bedrijfsleven. In 2004 kwam Arend in aanraking met het Systema en beoefent Systema bij Mikhail Ryabko en Vladimir Vasiliev. Meer lezen…


Reviews

Geen reacties om te tonen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.