BreatheRelaxMove.nl
Waarom Ademen?
Dit lijkt een rare vraag, want ademen is essentieel om ons in leven te houden. We ademen in en ademen uit zonder er zelfs aan te denken. Doordat adem zo gewoon is, hebben we de neiging om deze te vergeten of voor lief te nemen. Vaak vinden we ons figuur, carrière, gezondheid, status, enz. belangrijker. Natuurlijk is dit ook belangrijk om prettig te leven, of de kwaliteit van ons leven te verbeteren. Echter aan de basis ligt ademen! We kunnen weken zonder eten en dagen zonder water, echter we kunnen maar een aantal minuten zonder onze adem!
Ons lichaam heeft zuurstof nodig om te kunnen functioneren, zoals onder andere het verteren van voedsel, het bewegen van onze spieren of zelfs denken.Al onze cellen in ons lichaam hebben zuurstof (O2) nodig om efficiënt energie te creëren. Wanneer de cellen energie opwekken, maken ze een afvalproduct aan; koolzuur (CO2). Ademen we in dan krijgen we zuurstof binnen en door uit te ademen verwijderen we koolzuur uit ons lichaam.
Werkt het ademproces niet optimaal dan heeft dit invloed op onze gezondheid, slaap, spijsvertering, hart, zenuwstelsel, spieren, hersenen, prestaties, energiehuishouding, en nog veel meer. Onze adem is verweven in vele processen en heeft zelfs invloed op ons humeur, kalmte, houding en zelfvertrouwen.
We ademen volledig automatisch en tegelijkertijd hebben we de adem ook volledig onder controle. Hebben we slechte adem gewoontes aangeleerd, dan werkt dit door in alles wat we doen, zakelijk en privé. Ademen we bijvoorbeeld te veel of houden we vaak onze adem vast, dan kunnen deze gewoontes leiden tot een tekort aan zuurstof en energie. Slechte adem gewoontes zijn zeer belastend voor het lichaam. We kunnen aan een beter timemanagement werken of een effectievere workflow of meer vrije tijd nemen ,en dit is niet verkeerd, alleen verandert dit ook je aangeleerde ademgewoonte? Het verbeteren van je ademhaling begint met de bewustwording van de manier waarop je ademt. En deze patronen vervolgens bewust te hervormen.
De beste ademmethode is afhankelijk van het moment. Ben ik een sprint aan het trekken dan adem ik anders dan dat ik een boek lees. Belangrijk is dat de ademhaling flexibel kan zijn, zodat het zich aanpast op de situatie. Dan kunnen we optimaal functioneren. Adem is zowel fysiek, psychologisch als spiritueel en werkt door op alle niveaus in ons ‘zijn’. Hoe je ademt, je ademvolume in combinatie met adempatronen, ademfrequentie en de activiteit die we doen geven vele mogelijkheden. Deze variatie aan mogelijkheden kunnen onder andere kalmte, helderheid, ontspanning, energie, kracht, het activeren van het immuunsysteem en zelfs verruiming van het bewustzijn opleveren.
Ademen leren. In deze blog gaan we vele verschillende ademtechnieken en methoden delen. De neiging bestaat om te zeggen dat één methode goed is voor iedereen. Echter geen mens is gelijk, iedereen is anders maar toch hebben we ook veel overeenkomsten. We hebben allemaal longen, mond en neus, enz. Maar de vorm van de neus, ons lichaam enz. is heel verschillend. Door ademmethoden, technieken en de ademmechanismes te ontdekken, te begrijpen en te doen, leren we onszelf en onze adem kennen. Hierdoor wordt onze adem flexibel en past zich aan en geeft wat jij nodig hebt bij wat jij doet.
De kwaliteit van je Adem bepaalt de kwaliteit van je leven. Ademen gaat volledig automatisch en het mooie is, we kunnen het ook volledig controleren. Dit geeft je een geweldige kans om controle te krijgen over je eigen leven. Dus waarom ademen? Omdat adem de sleutel is tot een leven vol energie, kracht, ontspanning en nog veel meer……
Voel je vrij om reacties achter te laten en dit artikel te delen met iedereen die ervan zou kunnen genieten!
Groetjes,
Arend
Auteur:
Arend Dubbelboer
Arend Dubbelboer traint sinds 1980 krijgskunsten en heeft in zijn krijgskunst carrière vele verschillende krijgskunsten en vechtsporten beoefend. In 1990 is Arend begonnen met Aikido bij Aalt Aalten die Arend op het pad zette van krijgskunst in het dagelijks leven. In 1996 richtte Arend het bedrijf Aiki Management op en begon krijgskunst lessen te geven aan particulieren en het bedrijfsleven. In 2004 kwam Arend in aanraking met het Systema en beoefent Systema bij Mikhail Ryabko en Vladimir Vasiliev. Meer lezen…
Geef een reactie